dissabte, 29 de maig del 2021

Reportatge sobre els envelats de la festa major de Cornellà


Fins als anys 60, a Cornellà, parlar de Festa Major era sinònim de parlar de l’envelat. Es tracta d’un fenomen cultural de gran rellevància a la societat catalana des de principis del segle XIX fins a mitjans del segle XX.

Els envelats es construïen a una plaça o descampat del poble, amb la finalitat d’allotjar actes diversos de la festa major, sobretot balls i concerts, però també àpats, concursos i espectacles.

La història dels envelats de festa major a Cornellà comença a finals del segle XIX. Als arxius consta que el primer envelat de la ciutat es va instal·lar l’any 1899 a l’actual Camí Vell de Sant Boi (abans carrer de l’Almirall Vierna).

Dues entitats de la ciutat van ser les promotores dels envelats. D’una banda, la Unió Social, fundada l’any 1913 per l’agrupació de L’Avenç de Cornellà, l’Associació de Propietaris i el Sindicar de Pagesos. D’altra banda, la Societat Coral La Unió que es va fundar l’any 1915, arrel de la fusió de dues corals: La Violeta i el Porvenir.

En el següent reportatge, parlem dels envelats cornellanencs amb l’ajuda d’alguns ciutadans de Cornellà que els van poder gaudir.

Aquest reportatge s’ha realitzat amb fragment de l’entrevista que es va fer a Eusebi Cortada (l’any 2018) i Vicenç Grau (l’any 2016).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada