dissabte, 9 d’octubre del 2021

Entrevista sobre les columnes preromàniques de Cornellà amb Jordi Camps i Santos Mateos

La porta de la façana de l’Ajuntament de Cornellà és el marc on es troben dues columnes preromàniques amb mil anys d’història, que formen part del patrimoni artístic de Catalunya. Aquestes columnes van restar amagades durant segles darrere d’un mur, fet que va permetre la seva conservació fins que van ser trobades l’any 1928 en el transcurs d’unes obres. 

A “La Placeta del Temps” parlem d’aquestes joies de l’art preromànic català amb Jordi Camps i Santos Mateos.

Jordi Camps és conservador en cap de l’Àrea Medieval del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Santos Mateos és professor i investigador d’Història de l’Art de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic. Recentment, ha publicat el llibre “Les columnes preromàniques i el Palau Mercader de Cornellà de Llobregat: dues històries del patrimoni cultural a Catalunya” amb la col·lecció “Llibres de l’Avenç de Cornellà”.

A l’entrevista, Jordi Camps ens fa una descripció detallada d’aquestes obres d’art, que ell situa en les primeres dècades del segle XI, i en fa una valoració patrimonial i artística.

També descobrirem que la part més treballada dels capitells és la que donava de cara als fidels, i és la que menys es veu en l’actualitat, ja que les dues columnes formaven part de l’arc triomfal a l’absis d’una antiga basílica i s’han conservat in situ.

Entrevista enregistrada el dia 10 de setembre de 2021

El professor Santos Mateos ja ha estat convidat dues vegades més al programa de “La Placeta del Temps” per parlar de com es va fer el descobriment de les columnes preromàniques l’any 1928 i, en una altra ocasió, per parlar de què va passar el Palau Mercader i el seu patrimoni al llarg de la Guerra Civil Espanyola.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada